Skip to main content

Biztos volt már neked is olyan, hogy odahívtad a munkatársadat akinek semmi köze a projekthez és amíg elmondtad neki a problémád meg is találtad a megoldást? Ugynais a munkatársadról automatikusan feltételezed, hogy az adott problémával kapcsolatban korlátozottak az ismeretei. Emiatt alaposabban, részletesebben magyarázod el neki a dolgot. Ebből adódik, hogy a beszélgetés során olyan dolgokat is végiggondolsz, amiket korábban fejben az egyszerűség kedvéért adottnak vagy természetesnek vettél. Őrültségnek hangzik, de a Rubber Duck Debugging működik.

Ha már többször nekifutottál egy problémának, de sehogy sem sikerült megoldást találnod és úgy érezted, hogy a „probléma” megoldhatatlan, akkor szerencsére több lehetőséged is van. Elmész tusolni, alszol rá egyet, elmész futni, tolsz egy kis CSGO-t, kicsit kikapcsolsz, vagy odahívod a munkatársad. Ha hallottál már a Rubber Duck Debugging -ről akkor elegánsan előveszed a gumikacsád és elkezded a debuggolást.

Mi az a debugging?
A szoftverekben rejlő hibák felderítésének a folyamata, amely során a fejlesztők töréspontok segtségével lépésről lépésre hajtják végre a feladatokat és ezek a töréspontok segítségével nyomon követik a program állapotainak változásait. Így könnyen azonosítható a hibás algoritmus és / vagy adat. A debugging során ezeket a hibákat nemcsak feltérképezik a fejlesztők, hanem javítják is.

Rubber Duck Debugging a „megoldhatatlannak” tűnő problémákra

Nemrég találtam rá erre a technikára, ami sokat segített más szemszögből nekiindulni egy-egy hiba megoldásának.

  • Fogj egy gumikacsát
  • Tedd fel a gépedre
  • Mondd el neki a problémád, mintha élő ember lenne
  • Probléma megoldása

Mire végzel, lehet, hogy meg is van a megoldás. Hogy miért? Mert az ember hajlamos ugyanazokat a gondolati köröket befutni újra és újra. Néha beleragadunk a problémába és nem látunk más megoldást. Ha viszont valaki másnak kell elmondani, akkor az elejéről kezdjük és lépésről lépésre építjük fel, ami közben a gondolkodásunk is új utakra téved és a probléma részletes elmondása során rá is jövünk a megoldásra.
Őrültség mi? De működik.
Jó problémamegoldást.

Humli Miklós

Author Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben UI, UX designerként, webfejlesztőként és mobil fejlesztőként használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

More posts by Humli Miklós