Skip to main content

2019 véget ért, és remélem számodra is nagyon sok kihívással és lehetőségekkel volt teli. Remélem, hogy a 2020-as év is sok technológiai újításokkal, új megoldásokkal lesz tele számunkra. Tapasztalatom, hogy fejlesztőként nem egyszerű ezeket a folyamatosan változó technológiákat nyomon követni, használatra fogni, beépíteni a mindennapokba. Változik a munkaerő piac és hazánkban is egyre többen dolgoznak szabadúszóként. Fejlesztőként, grafikusként, mobil fejlesztőként ezeken a kérdéseken is érdemes elgondolkodni, milyen formában szeretnéd folytatni a karriered. A fejlődésedhez elkerülhetetlen a lifelong learning azaz a folyamatos tanulás. Karrieredben arra is érdemes megtalálni a választ, hogy 2020-ban miben szeretnéd fejleszteni magad, milyen területen szeretnéd növelni a szakmai tudásod. Lássunk pár ötletet, hogyan növekedjen a karriered fejlesztőként 2020-ban. Természetesen ezek nem mindegyike szól neked de remélem sikerül inspirációt adnom, hogy karrieredben feljebb léphess.

Git mélyebb ismerete

Biztos vagyok benne, hogy már használsz verziókezelőt. Az alap parancsok nagyon gyorsan elsajátíthatók. Érdemes a git tudásodat mélyíteni, hogy a mögöttes gondolkodást is jobban megértsd. Git verziókezelő

Clean Code megismerése és alkalmazása

A Clean Code filozófiájának megértése és használata segít a jobb és olvashatóbb kód előállításában. Fejlesztőként érdemes megismerned és mielőbb alkalmaznod a napi feladataidban. Könyv

Portfólió site készítése karriered bemutatására

Érdemes láthatóvá válnod az online térben és megmutatni milyen projekteken dolgoztál. Erre a legjobb megoldás ha készítesz egy portfólió site-ot és esélyt adsz a leendő ügyfeleidnek vagy munkáltatódnak, hogy könnyebben kiválasszon téged.

Technikai blog írása

A blog bejegyzések írásának számos előnye van. Az új dolgok elsajátítása gyakran könnyebb, ha megpróbálod megmagyarázni másoknak. Ha valamit megértettél és azt továbbadod a közösségnek az hatalmas lépés a szakmai és személyes életedben is és karriered szempontjából is.

Junior fejlesztők mentorlása karriered növekedésének alapja

Ha másoknak segítesz te magad is felüdülsz. Tapasztalt fejlesztőként felelősséggel tartozunk a kezdők növekedéséért. Ha teheted segíts a junior fejlesztőknek, hogy ők is fejlődhessenek. Nem mellékesen ha segítesz másoknak azzal soft skilljeid is fejleszted úgy mint a türelem, empátia és kommunikáció.

Új programozási nyelv tanulása

A látókör bővítése és a kényelmi zónából való kilépés érdekében érdemes lehet egy teljesen más programozási nyelvet megtanulni. Próbálj ki valami olyat, amin még soha nem dolgoztál.

Páros programozás

A tudás gyors megosztására a páros programozás az egyik legjobb módszer. Tanulhatsz tapasztalt fejlesztőktől, vagy segíthetsz több junior fejlesztőnek. Bárhogy is van, ez jó dolog, és segít fejlődni.

Ne habozz, kérj segítséget

Nincs semmi rossz abban, ha segítséget kérsz. Ha elakadsz valamelyik feladatban a leghatékonyabb megoldás ha elmondod valakinek a problémát. Valószínű ez alatt rá is jössz a megoldásra. Ha mégsem, akkor akinek elmondtad, neki biztos lesz egy másik nézőpontja amin elindulhatsz.

Mindig teszteld a kódod

A kódok tesztelése, akár unit, akár integrációs tesztek, extra munkát jelentenek. E nélkül azt hiheted, hogy a programkód tökéletesen működik és hibátlan. Ez nagy hiba. Ma már szinte minden vállalat és nyílt forráskódú projekt elvárja, hogy teszteld a kódod. A legjobb ha a személyes projekteden kezded. Ez nekem is hiányosságom.

Tervezési minták ismerete

A tervezési minták az fejlesztés építőelemei. Nem feltétlenül lesz szükséged rájuk minden projektben, de jó, ha ismered a legfontosabb tervezési mintákat. Sokszor jól jön az építkezés során.

Tanulj a kudarcaidból, hogy karriered felfele íveljen

Aki dolgozik, hibákat is vét. Még a legsikeresebb fejlesztők is. Fontos azonban az, hogy megtanulj ezekből a hibákból tanulni. Ha megpróbálsz bűnbakot találni, ha mindig másra mutogatsz a hiba kapcsán, ha mindig más a hülye, akkor hosszú távon borítékolva van a bukás. Csakis az tud növekedni aki elismeri ha hibázik és tanul belőle.

A fejlesztés küzdelmes sport és nem mindig egyszerű. De tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. Remélem, a fenti listából találsz valamit ami előre lendít téged 2020-ban. Ne add fel!

Humli Miklós

Author Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben UI, UX designerként, webfejlesztőként és mobil fejlesztőként használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

More posts by Humli Miklós