Skip to main content

Sokan félnek tőle, sokan fenntartásokkal fogadják és vannak akik máris bevonják a munkába. A Mesterséges Intelligencia az ördögtől van és félnünk kell tőle, vagy egy technológiai forradalom küszöbén állunk és az „MI” a technológiai fejlődés jelenlegi csúcsa?

Mi ez a Chat GPT amiről mindenki beszél?

Sokat hallunk mostanában a Mesterséges Intelligenciáról. A Mesterséges Intelligencia más néven „MI” nem más mint az emberi intelligencia számítógépes szimulációja, amit programok, vagy eszközök felhasználhatnak arra, hogy problémákat oldjanak meg, vagy feladatok végrahajtásához szükséges lépéseket tervezzenek meg. Ilyen program a mostanában felkapott Chat GPT is, amivel már beszélgetni is tudunk. Fontos kihangsúlyozni, hogy a Chat GPT bár képes összefüggő szöveget előállítani, társaloghatunk vele, kérdezhetünk tőle, de ez még nem jelenti azt, hogy gondolkodni is tud. A Chat GPT nem más mint egy nyelvi modell, ami irdatlan mennyiségű, emberi beavatkozással folyamatosan finomított információk alapján képes kommunikálni velünk.

Álljunk csak meg egy pillanatra!

A postapokaliptikus filmekben a világméretű katasztrófát nem a Mesterséges Intelligencia öntudatra ébredésének köszönhetjük? Akkor most kezdjünk el rettegni attól, hogy mikor fog ez megtörténni és mikor fogja átvenni az MI az életünk fölött az uralmat?

Stephen Hawking fizikus 2015-ben arra figyelmeztetett, hogy ha tovább kísérletezgetünk a mesterséges intelligenciával, az hamar az emberiség kipusztulásához vezethet. Jaan Tallinn, a Skype társalapítója úgy gondolja, hogy az emberiség hasonló történelmi helyzetben van mint az atombomba kifejlesztésekor, ezért több százezer dollárt költött arra, hogy megoldást találjon az MI kordában tartására. Sokan azt szeretnék, ha a mesterséges intelligencia fejlesztői kiállnának a nyilvánosság elé és felhívnák az emberek figyelmét a technológia veszélyeire. Elon Musk, Bill Gates, Steve Wozniak és sok tudós nemrég nyílt levélben figyelmeztették az emberiséget arra, hogy a mesterséges intelligencia veszélyes is lehet.

A kezdeti MI-k

A mesterséges intelligencia, vagyis az emberi intelligencia szimulációja számítógépekben, 1956-ban jött létre, mindössze egy évtizeddel az első digitális számítógépek létrehozása után. A tudósok kezdetben olyan mesterséges intelligenciákat fejlesztettek, amelyek bizonyos területeken kimagaslóan teljesítettek, például a sakk, a takarítás vagy az emberi beszéd felismerése. Ezek az MI-k emberfeletti képességekkel rendelkeztek, de csak azon a területen amire kifejlesztették. Sokan úgy gondolják ha ezek az MI-k egyesülnek és létrejön a szuperintelligencia akkor jön el a vég.

Stuart Armstrong matematikus és filozófus is közéjük tartozik aki azon kevés kutatóknak egyike, akik teljes munkaidőben az MI biztonságosságára összpontosítanak. Armstrong szerint szükség van egy „nagy piros kikapcsoló gombra” ami megállítja a mesterséges intelligenciát ha elszabadulna. De egy ilyen gomb létrehozása nem is olyan egyszerű, hisz ha létezne a fejlett szuperintelligencia akkor az már azelőtt megakadályozná ezt, mielőtt megnyomnánk az a bizonyos gombot. Az önmegsemmisitő gomb nem is olyan ismeretlen. 2013-ban egy Tom Murphy VII nevű programozó tervezett egy Mesterséges Intelligenciát, amely soha nem veszít tetriszben. Sajnos ezt úgy tudta csak elérni, ha lefagyasztotta a játékot vagy egyszerűen nem játszott tovább. Most akkor játszunk tovább az oroszlán bajszával vagy szálljunk ki mielőtt nagy baj lenne?

A Mesterséges Intelligencia most jó vagy rossz?

Az, hogy az MI le tudja győzni a legjobb sakkozót, kiválóan tetriszezik és novellákat képes írni, az még nem jelenti azt, hogy a világuralomra akarna törni. A szuperintelligencia még nem létezik, és könnyen lehet, hogy soha nem is jön létre. Vannak algoritmusok amik jobban teljesítenek mint az ember, de nem létezik olyan algoritmus, ami hülyébb lenne, mint maga az ember. Az emberi intelligencia olyan gépek által nem értelmezhető dimenzióval rendelkezik mint az empátia, szenvedély, érzelem.

A mesterséges intelligencia jelenleg, nem jó vagy rossz, de nagy rá az esély, hogy a nagyhatalmak rossz célokra fogják használni. Tehát nem a gonosz szuperintelligens öntudatra ébredt Skynettől kell félni, ami kipusztítja az emberiséget, hanem a gonosz emberektől, akik olyan adatokkal táplálják az MI -t, ami által később rossz célra tudják használni. Az ember pedig nagyon is emberből van. A náci szexmániás chatbot nem a gépek hibája. Ami elromolhat el is fog romolni és az nem az algoritmus hibája, hanem az emberé.

Nem hiábavaló a következő nemzedék erkölcsi értékekre tanítása, mert hiszem, hogy az együttérző, empatikus ember képes csak megakadályozni az MI rossz célokra használatát.

Humli Miklós

Author Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben UI, UX designerként, webfejlesztőként és mobil fejlesztőként használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

More posts by Humli Miklós