Skip to main content

A Jira magasra emeli a lécet és azt ígéri, hogy szinte minden csapatnak segít a munka menedzselésében. Legyen szó szoftverfejlesztésről, esküvőszervezésről, start-up cégről vagy nagyvállalatról. Sok különböző terméket és telepítési megoldást kínál, amelyeket kifejezetten a szoftver-, az IT-, az üzleti és a műveleti csapatok számára terveztek. De mi van ha egyedül szeretnék dolgozni benne? Nekem is kínál megoldást a projektjeim kezelésére? Tényleg olyan drága a Jira mint ahogy mondják? Több projektkezelő használata után most a személyes tapasztalatomról szeretnék írni, és arról, hogy én miért a Jira -t választottam projektkezelőnek?

Feladathoz az eszközt – Jira Software

Fontos volt előre végignéznem, hogy pontosan mire keresek eszközt, mik az elvárásaim a kiválasztott projektkezelővel kapcsolatban. Lássuk.

  • Projektek állapotának gyors átláthatósága
    Szükségem volt, hogy a projektjeim állapotát gyorsan átláthassam, melyik éppen hol tart és mi vele a következő tennivalóm
  • Könnyen tudjak kimutatásokat készíteni
    Szükség volt, hogy a projektekről könnyen készíthessek kimutatásokat melyik projekt vagy feladat mennyi időt vesz igénybe hisz ez nagy segítség a jövőbeli projektek időbecsléséhez
  • Tetszőleges számú egyedi mező hozzákapcsolása projekthez, feladathoz
    Mivel a projektjeimhez szeretnék egyedi információkat rögzíteni majd ezek alapján szűrni, nyomon követni, kimutatásokban megjeleníteni ezért szükségem van, hogy lehessen tetszőleges számú típusú egyedi mezőket hozzákapcsolni a feladatokhoz, projektekhez
  • Jogozás, feladatok láthatóság kezelése kevésbé fontos
    Kevésbé van szükségem a jogok beállítására, a projektek láthatóságának kezelésére, hisz a projektkezelőt jelenleg egyedül használom, de fontos számomra, hogy ha szükségem lesz erre a funkcióra akkor tudja a rendszer
  • Mikro feladatok kezelése
    Már az elején kiderült, hogy a projektekhez tartozó mikro feladatokat nem itt szeretném vezetni így a projektekhez nem szeretném az ügyfeleket hozzákapcsolni. Erre a jól bevált sokkal hatékonyabb és az ügyfelek által is könnyen kezelhető Trello -t használom továbbra is
  • Skálázhatóság
    Fontos volt számomra a skálázhatóság, hogy később ha változnak az igények ne kelljen másik projektkezelőt keresnem
  • Megbízhatóság, biztonság
    Nagyon fontos számomra mivel fontos adatokat bízok a projektkezelőmre ezért a legfontosabb, hogy magbízható szoftverre bízzam az. Sokáig kérdéses volt számomra a cloud szolgáltatás használata

A piacon tengernyi projektkezelő létezik és szinte nap mint nap jön létre új és új ígéretesnek tűnő megoldás így nem könnyű a döntés. JetBrains YouTrack, Asana, Monday, Toggl Plan, Redmine, Easy Redmine mind jobbnál jobb megoldást de a számomra felépített kritériumokat csak részben vagy csak a fizetős megoldásokban tudtam elérni ezért a hosszas mérlegelés, tesztelés után jutottam el arra, hogy a Jira Software -t használom ami már az ingyenes verzióban minden általam támasztott igényeket maximálisan kielégíti.

Jira mint platform

Mielőtt mélyebben belemennék, fontos tudni, hogy a Jira egy platform, amely több terméket tartalmaz. Ezek a programok, termékek segítenek megtervezni, hozzárendelni, nyomon követni és jelentést készíteni de minden termék másra lett kialakítva.

Jira Core

Üzleti projektek kezelésére, legyen az marketingkampány, HR-előkészítés, jóváhagyás vagy jogi dokumentum a Jira Core a legalkalmasabb megoldás.

Jira Align

Nagyvállalati agilis tervezőplatform, amely skálázhatóan kapcsolja össze a terméket a műszaki végrehajtással.

Jira Service Management

Ha az ügyfeleknek segítséget szeretnél nyújtani és össze szeretnéd kötni a szakértőkkel, akiknek fontos, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak segítséget nyújtani akkor a Jira Service Management a legjobb megoldás.

Jira Software

A Jira Software-t a csapat minden tagja szeretni fogja, mert nagyszerű terméket tudnak szállítani, egyszerű tervezés és nyomon követés mellett.

Első lépések

A kezdeti lépések nem mindig egyszerűek van egy betanulási görbéje a szoftver használatának de ha már használtunk projektkezelő rendszereket akkor tudhatjuk, hogy ez más programnál is ugyanígy meg van és az eddig elsajátított alapoknak hasznát vesszük.

A használathoz szükség van egy Atlassian hozzáférésre amit a https://id.atlassian.com/login szerezhetünk be. Belépés után pedig a termékoldal vár bennünket ahol kiválaszthatjuk a Jira Software-t és pár egyzerű adat megadása után létre is jön az első projektünk. Akinek fontos a magyar nyelv azt az alábbi linken a bejelentkezés után beállíthatja: https://id.atlassian.com/manage-profile/account-preferences

Első feladat létrehozása

A létrehozás gombra kattintva bárhol vagyunk azonnal létrehozhatunk egy új feladatot. A csatolt képen látható a feladat testreszabhatósága és itt emelném ki az egyéni mezők be és kikapcsolási lehetőségét amivel könnyen kikapcsolhatjuk azokat amire nincs szükségünk és bekapcsolhatjuk az általunk létrehozott mezőket. Innen már csak a feladat és a képzeletünk szab határt, hogy egy feladathoz mit rögzítünk amit természetesen később tetszőlegesen változtathatunk.

Konklúzió

A termék mögött lévő Atlassian céget Mike Cannon-Brookes and Scott Farquhar alapította 2002 -ben így közel 20 éves tapasztalattal rendelkeznek a projektkezelés területén. Ezalatt a 20 év alatt nem emlékszem nagyobb botrányokra vagy adatlopásokra így adataimat biztoságban tudhatom egy régóta jól teljesítő cégnél. Aki mégis a saját üzemeltetésen gondolkodik arra is van megoldás, igaz a frissítés, biztonság ilyenkor a mi kezünkben van ami folyamatos felügyeletet jelent.

Az ingyenes rendszerben komolyabb munkafolyamat építésre is van lehetőség így vizuálisan is láthatjuk mi miután következik, így az új kolléga egyből látja hol tud bekapcsolódni a folyamatba.

Az Atlassian nagy figyelmet fordít az oktatásra. Magyarországon több Attlassian day is szerveződött ahol komoly mély előadásokat hallhattunk.

Én lassan 2 éve használom a Jira Software -t és eddig még nem csalódtam benne. Az ingyenes változat teljes értékű projektkezelő rendszert ad, ahol 10 felhasználót kezelhetünk 2GB -os összes tárhellyel. Ez sokáig elég is lesz ha csak szerződéseket, árajánlatokat töltünk fel a rendszerbe.

A fizetős rendszer $7 havonta felhasználónként ami valljuk be, nem egy nagy összeg főleg ha a fizetős változatban 250GB tárhelyet, és nagyon komoly jogosultságkezelést kapunk amellyel nemcsak projekt szinten hanem feladat szinten is külön jogosultsági szinteket hozhatunk létre.

Végül összegyűjtöttem pár linket ahol további információkat szerezhetsz be a Jira mélyebb megismeréséhez:

Atlassian képzések a youtube -on
Meta-inf Atlassian képzések

Humli Miklós

Author Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben UI, UX designerként, webfejlesztőként és mobil fejlesztőként használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

More posts by Humli Miklós