Skip to main content

A Pomodoro technika egy egyszerű módszer, ami megsokszorozza és hatékonyabbá teszi a munkád. Ahhoz, hogy fenn tudjad tartani a vállalkozásod, tőkére van szükséged. A tőke pedig az elvégzett feladatok utáni munkadíjak. Ebből az következhet, hogy minnél több feladatot látsz el, annál több tőkéhez jutsz, azaz ha egyre több munkát vállalsz, akkor annál többet kereshetsz. De ez valójában nem így van és elég rossz ötlet is, nem ajánlom senkinek. A hatékonyság növelésére viszont jó megoldás lehet számodra is a Pomodoro technika.

Mi az a Pomodoro valójában?

Egy időmenedzsment technika, melyet egy Francesco Cirillo nevű olasz úriember talált ki valamikor a 80-as években. A lényege egyszerű: 25 perc munka 5 perc pihenés. Eldöntöd, hogy min fogsz dolgozni, majd leülsz és 25 percet „csak” azzal foglalkozol, utána tartasz öt perc szünetet, aztán újra dolgozol 25 percet, és így tovább. A trükk abban van, hogy a 25 perc alatt, „semmi” mást nem csinálsz, csak az adott dologra fókuszálsz. Nincs Facebook, nincs email, nincs telefon, ablakon kibámulás, chatelés, kávékészítés. 25 percig csak az adott feladatra koncentrálsz, és minden szakasz után lazítasz egy picit. Nagy a kísértés a 25 perctől eltérni, de nem igazán érdemes, mivel ez az az időtáv, amíg megfelelően motivált, és koncentrált tudsz maradni.

A módszer mögött húzódó elmélet egyszerű: ha az ember nem multitaskol és nem több dologra figyel egyszerre, akkor sokkal jobban tud haladni. Egyszerűen azért, mert a különböző feladatok közötti „váltás” rengeteg „figyelmet” elvesz és ezek iszonyatosan pazarolják az időt.

Használhatsz egy konyhai órát hisz eredetileg erről kapta a módszer a nevét, de létezik egy csomó program desktopra, telefonra is.

Az időmérés nagyon fontos, hisz tudnod kell, hogy egy feladat mennyi ideig tart, mennyibe fog ez kerül az ügyfelednek és nem utolsó sorban mennyi lesz a te nyereséged. Ha érdekel miért fontos a helyes időbecslés, itt olvashatsz róla többet. Toggl a helytelen becslés ellenszere.

Humli Miklós

Author Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben UI, UX designerként, webfejlesztőként és mobil fejlesztőként használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

More posts by Humli Miklós