Skip to main content

Ha valakinek tetszik az árajánlatod és veled szeretné elkészíteni a munkát, akkor a következő lépés a szerződéskötés. A szerződésben érdemes minden fontos dolgot lefektetni. Így a szerződő felek tudják, hol vannak a határok, kinek mi a feladata, mi mennyibe kerül, mikor lesz tesztelhető és hogy a szoftver mikorra lesz üzemkész. A szerződés elkészítésekor sokszor nem vesszük figyelembe, hogy az ügyfél az elején még nem mindig tudja, hogy mit szeretne, vagy a fejlesztés során olyan ötletei lesznek, amit már az eredeti szerződés nem tartalmaz. Mi ilyenkor a legjobb megoldás? Életképes -e a szoftverfejlesztésben a fix árú és fix határidős szerződés? Megoldás lehet számodra is a „Time And Materials”.

Mit jelent a fix árú és fix határidős szerződés?

A fix árú és fix határidős szerződés olyan megállapodás, amelyben egy adott terméket, egy adott idő alatt, egy adott pénzösszegért készítesz el. Ebben az esetben a szoftverfejlesztésnél fizetni kell a szoftver tervezésért is. Ehhez fontos feltétel, hogy az ügyfelednek már az elején tudnia kell, hogy a szoftver hogyan fog működni. Ezután már közelítőleg meg tudod becsülni, hogy a munka mennyi ideig tart és ez mennyibe fog kerülni.

Miért szereti a megrendelő a fix árú és fix határidős szerződést?

Mert fix költségvetéssel rendelkezik. A fix költségvetésben pedig szeretné tudni, hogy mi mennyi ideig tart és mi mennyibe fog kerülni.

A fix árú és fix határidős szoftverfejlesztési szerződés legnagyobb hibája, hogy feltételezi a fejlesztési terv változatlanságát.
A fejlesztési terv viszont mindenképpen változik:

  • Ha a fejlesztés közepén egy újabb megoldás vagy technika van kilátásban
  • Ha a felhasználók elkezdenek visszajelzéseket adni
  • Ha az üzleti modell megváltozik
  • Ha a vállalati folyamatok megváltoznak

Ha változik a fejlesztési terv, akkor módosítási kérelemre van szükség. A módosítási kérelem, viszont befagyasztja a fejlesztést, befolyásolja a költségvetést, esetleg az egész munka újratárgyalását is igényelheti. Ilyenkor addig nem fejleszthetsz, ameddig döntés születik. Ez viszont sokszor hosszú idő.

Mit jelent a Time And Materials?

A „Time And Materials” szerződés az idő és az elvégzett munkára szól, ami egy ütemtervhez van igazítva. Nincs beszabályozott és kőbe vésett határideje.

Miért jó a Time And Materials

Ennél a szerződési formánál sokkal könnyebb a csapat méretét növelni (a gyorsabb fejlődés érdekében) vagy a létszámot csökkenteni (a pénz megtakarítása érdekében). A felmondási idő általában a döntés pillanatától a következő hónap utolsó napjáig tart. A „Time And Materials” szerződést kevésbé érintik érzékenyen a változások. A szerződés határozatlan időre szól és az ütemtervben a változtatás könnyen átcsoportosítható. A teljes munka modulokra van felbontva, így már az elején nagyon gyorsan lehet haladni a fejlesztéssel és az ügyfél hamar látja a terméket, amire gyors visszajelzést adva a fejlesztés folyamatos. Látszik, hogy a termék így hamarabb eljut a végfelhasználóhoz, aki ellenőrizheti és ha valami változtatásra van szükség, azt sokkal egyszerűbb kivitelezni, mint egy több száz oldalas dokumentációban.

Konklúzió

A szoftver nem ház, vagy autó, hanem olyan termék ami nemcsak az elkészítés során, hanem a kész termék elkészülte után is változhat. A modulok tetszőlegesen priorizálhatók, bármelyik átcsoportosítható de akár ki is hagyható ami egy ház építésénél nem mindig mondható el. A ház tényleges építését hosszas egyeztetések előzik meg, míg a szoftverfejlesztést, el lehet kezdeni akár az első két modul ismeretében is. Tapasztalatom szerint, a „Time And Materials” szerződés sokszor, sokkal célszerűbb és hatékonyabb lehet a szoftverfejlesztésben mint a fix áras és fix határidős szerződés.

Humli Miklós

Author Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben UI, UX designerként, webfejlesztőként és mobil fejlesztőként használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

More posts by Humli Miklós