Skip to main content

Aki weboldalt üzemeltet, annak manapság az egyik leggyakrabban hallott szó a keresőoptimalizálás. A keresőoptimalizálás a XXI. század egyik marketing csodájának tekinthető, hisz egy kis odafigyeléssel képes a honlapunkra valódi érdeklődőket hozni. Rengeteg jó könyv vagy tanulmány született már ami részletesen és mélyrehatóan elmondja, hogyan kerülj a Google kereső első oldalára. Ez az írás egyiket sem szeretné helyettesíteni, leginkább egy összegző kivonat, hogy mire érdemes odafigyelni. Keresőoptimalizálás lépésről lépésre.

Keresőoptimalizálás lépésről lépésre: tartalom

A keresők érdekes, hasznos tartalmat szeretnének mutatni a látogatóknak, a látogatók pedig érdekes és hasznos tartalmakra vágynak. A legelső lépésben érdemes feltenni a kérdést: kinek és miért hasznos a honlapom tartalma?
Minden témában, minden területen lehet írni olyan tartalmat, amit a célközönség szívesen olvas. Sokszor egy jól összerakott árlista, a legutóbbi munka izgalmas leírása is megfelelő lehet.

Keresőoptimalizálás lépésről lépésre: honlapmotor

Van néhány beállítás, ami alapvető ahhoz, hogy egy honlap vagy egy aloldal jó helyre kerüljön a keresőkben. Ezt minden tartalomkezelőnek tudnia kell kezelnie.

HTML title: az aloldal címét jelenti, de ez nem minden esetben azonos azzal a címmel, amit az oldal tetején látsz. A legfontosabb elkerülni azt, hogy minden aloldal ugyanazt a title mezőt viselje. A jó html title mező 70 karakter vagy egy kicsit rövidebb, és tartalmazza lehetőleg az elején a kulcsszavadat. Érdekes címként működik, ami felkelti a látogató érdeklődését, és egy mondatban leírja hogy miről szól az aloldal.

HTML meta description: ha jól kezeled, akár megsokszorozhatod vele a keresőkből érkező látogatóid számát. Legfeljebb 155 karakterben röviden mutasd be az aloldal tartalmát. Próbáld meg úgy megírni, hogy felkeltsd az internetező közönség figyelmét.

Beszédes url (nice url) www.valami.hu/index.php?t=101222 Azon túl, hogy ez nem valami szép, a keresők sem szeretik. A Google kifejezetten értékeli azt, ha az oldal url-jében a kulcsszó is megtalálható, és ha a fenti forma helyett valami ilyesmit láthat: www.weboldal.hu/programozas-erdekesen.

XML Honlaptérkép: készíts egy honlaptérképet xml fájlba, és add meg az elérhetőségét az általad fontosnak tartott keresőknek. Ez a honlaptérkép nem ugyanaz, mint amit néhány honlapon látogatóként megnézhetsz. Ez egy technikai fájl, ami a keresőknek kilistázza azokat az oldalakat, amiket fel kell térképezniük.

Oldal duplikálódások, többoldalas listák: ha a honlapodon lehet pl. termékeket név/ár stb. szerint sorba rendezni, vagy a tartalom több oldalra bontva jelenik meg, akkor könnyen abba a helyzetbe kerülhetsz, amit a keresők duplikálódásnak tartanak. Pl. a név szerint növekvő és csökkenő sorrendbe rendezett termékek a kereső számára két külön aloldalként jelenhetnek meg, de a tartalmuk mégis ugyanaz. Anélkül, hogy belemennék a részletekbe, ezt a helyzetet a rel=”canonical”, rel=”next” és rel=”prev” kódokkal lehet orvosolni.

Keresőoptimalizálás lépésről lépésre: keresőszavak

A keresőszó nem azt jelenti, hogy ha valamire sokan keresnek, akkor ott majd trükkös mókolással előre kerülsz és abból sok pénzed lesz. A kulcsszó közös kapcsolódási pont a látogató és te közötted. A kulcsszavakkal kapcsolatban a legrosszabb, ha egy aloldalra bezsúfolod az összes szót, kifejezést ami a honlapoddal kapcsolatos lehet és a keresőben az első helyre szeretnél kerülni. Általában, nem csinálsz rosszat, ha minden egyes aloldalnak kiválasztasz egy kulcsszót, és ez köré építed fel a tartalmat.

Meta keywords
Matt Cuts aki a Google keresési átverések, csalások ellen küzdő csapat főnöke már 2009. szeptemberi interjúban megmondta, hogy a Google a webes keresésekben egyáltalán nem használja a meta keywords címkét. Tehát mindegy, hogy milyen kulcsszavakat írsz ide, semmilyen hatása nem lesz a keresési eredményekre. A meta kulcsszavak töltésének egyetlen értelme van, ez pedig az, hogy hasznos információkhoz segíted hozzá a konkurensedet. A fenti módszerrel ugyanis bárki meta kulcsszavai megtekinthetők így az egyik cég hasznos ötleteket, információkat adhat egymásnak.

Keresőoptimalizálás lépésről lépésre: linképítés

Évekkel ezelőtt a linképítés úgy nézett ki, hogy össze-vissza, néha teljesen random oldalakra linkeket helyeztek el a webmesterek. Ekkor ugyanis még a mennyiség volt a fő szempont. Rengeteg olyan weboldal, blog és bloghálózat jött létre, aminek a célja nem a felhasználók kiszolgálása volt, hanem a rendszer kijátszása. A Google erre válaszul vezette be a Google Penguin (Pingvin) algoritmus frissítést 2012 áprilisában. Ebben az update-ben a gyenge minőségű (egyfajta spam jellegű) oldalakról származó linkeket büntette a Google és a frissítés után voltak olyan oldalak, amelyek a forgalmuk 50-70%-át de akár a 100%-át is elvesztették.

Nem az a fontos, hogy hány embert ismersz, hanem az, hogy téged hányan ismernek. A linképítés során a cél tehát az, hogy olyan oldalakról szerezz hivatkozásokat weboldaladra, amik hitelesnek számítanak. Lehetőleg minél többet hisz, linkek nélkül nehéz jó helyezést elérni a Google találati listján.
Attól lesz hiteles egy oldal, hogy az adott témában és önmagában is sok weboldal hivatkozik rá mint hiteles forrásra.

Ha az oldaladra sok, hiteles link mutat, akkor jó eséllyel fogsz a keresőben jól szerepelni. Egy adott oldal hitelességét http://opensiteexplorer.com/ oldalon regisztráció ellenében ingyen ellenőrizheted. Több mérőszám is létezik, de az egyik legjobban elismert a MOZáltal létrehozott Domain Authority (DA) és Page Authority (PA). Linképítés során cél az, hogy olyan helyekről szerezzünk linket, ahol a PA és a DA is magas.

A cél nem az, hogy a hivatkozásaink természetesnek tűnjenek. A cél az, hogy azok legyenek.

Matt Cutts

Link rövidítést ne használj linképítésnél
Ugyan a rövidített link készítése egyszerűen elvégezhető olyan programokkal mint a bit.ly, vagy a tinyurl, de SEO szempontból nem ajánlott ezek használata. A linkrövidítő oldalakon kapott link a legtöbb egy 301 átirányítással működik, vagy rosszabb esetben 302-es átirányítással. Tehát a link rövidítésről a valós linkre egy átirányításon keresztül lehet csak eljutni. Az ilyen 301-es átirányításnál pedig a linkérték 15-20%-a elveszik. Tehát amikor valahova linket helyezünk el, érdemes az eredeti linket használni a link rövidítés helyett.

Keresőoptimalizálás lépésről lépésre: Google Webmester Eszközök

A Webmester Eszközök konfigurálása és az adatok átnézése kihagyhatatlan lépés az eredményes keresőoptimalizálás során. Keresőoptimalizálási hibák feltérképezése, keresési lekérdezések, tartalmi kulcsszavak nagy mértékben segítenek a jobb keresőoptimalizáltság elérésében.

Humli Miklós

Author Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben UI, UX designerként, webfejlesztőként és mobil fejlesztőként használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

More posts by Humli Miklós