Skip to main content

A helyes becslés értékes időt takarít meg számunkra és akár sok pénzt is jelenthet. Az időbecslésnek külön pszichológiája van. Hiába tanulmányozunk minden módszertant, hiába vetünk be „mágikus szorzókat” a helyes becslés embert próbáló tevékenység. A helytelen becslés ellenszere pedig több tényezős.

A nem elhanyagolhaó emberi tényező

Tapasztalatlan kezdőként sokkal merészebbek vagyunk és hajlamosabbak vagyunk alálőni a feladatra szánt időt. Sokszor abból indulunk ki, hogy mennyi ideig tartott a szakdolgozatunk, vagy az első weblap amit napi 19 óra billenytyűzet nyüstölés után adtunk át pár nap után. Ilyenkor nem is gondolunk arra, hogy egy nagyvállalati közegben teljesen más az átfutási idő, sokkal nehezebben és lassabban mennek a dolgok.

A másik véglet a tapasztalt vén rókaként elkövetett fölé lövés. Rossz becslések miatt sok hétvégi ledolgozott munkaórával a hátunk mögött már tudjuk, hogy a kimondott időnek súlya van. Ilyenkor hajlamosak vagyunk pesszimistán becsülni és jóval több biztonsági tartalékot hagyni a számokban. Természetesen ez miatt az üzlet is meghiúsulhat.

A becslés kinek a dolga?

A becslés azok dolga, akik az adott munkát elvállalják és ténylegesen el is végzik. Becsülnünk kell alkalmazottként, vezetőként, szabadúszóként egyaránt.

Sokat segít a helyes becsléshez, ha folyamatosan mérünk. Ha tudjuk, hogy mivel mennyi idő ment el egy projektben. Mennyi idő alatt végeztünk egy hasonló modullal vagy feladattal.

Toggl a helytelen becslés ellenszere

Az időmérésre az ingyenes Toggl time tracker-t használom.
Desktop és mobil változata egyaránt könnyen kezelhető de akár böngésző addonként is bármikor beizzíthatjuk. Pár kattintás és profi napi, heti, havi és éves kimutatásokat készíthetek. Tudja a pomodoro időmérést is, ami 25 percekre bontja a munkavégzésem, ezzel segítve a hatékonyságot.
Az éppen aktuális feladat mérését nagyon egyszerűen és könnyen elindíthatom, címet adhatok neki, taggelhetem, projektet rendelhetek hozzá és az előző mérést egy gombnyomással folytathatom.

Azt tapasztalom, hogy amióta folyamtosan mérem a kódolási időm ez nemcsak nekem hasznos, hanem a megrendelőnek is ad egy segítséget és nem csak egy száraz kb megsaccolt ledolgozott óraszámot kap hanem letölthető kinyomtatható pdf formátumot pontos kimutatással.

A szoftverről bővebben: https://toggl.com

Humli Miklós

Author Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben UI, UX designerként, webfejlesztőként és mobil fejlesztőként használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

More posts by Humli Miklós