Skip to main content

Sikeres programozónak nem születik az ember, hanem azzá válik.

A sikeres programozói karrierhez önmagában kevés a programnyelvek ismerete az IDE -k magabiztos használata és az állandó kódolás. Ahhoz hogy sikeres legyél, elkerülhetetlen hogy lépést tarts a technológiai fejlődéssel és a piac állandó változásaival. Ma már a technológia lehetővé teszi, hogy egy fejlesztésen egyszerre többen is dolgozzatok, ezért a problémát nemcsak megérteni, hanem másokkal megértetni is szükséges. Csapatban való munkavégzéshez szükség van a folyamatos kommunikációra és az agilis módszerek pedig rákényszerítenek arra, hogy időnként érthetően is beszámolj a munkádról. Még akkor is, ha az sokszor megfoghatatlan, unalmas, száraz kódokról szól.

4K (Kommunikáció, Kritikus gondolkodás, Kollaboráció, Kreativitás)

A 4K magában foglal minden olyan készséget amire szükséged lesz ahhoz, hogy jó fejlesztő váljon belőled.

Kommunikáció

Ahhoz, hogy megértsd, milyen fejlesztést szeretne az ügyfél, jól kell tudnod kommunikálnod vele. Ha többen dolgoztok egy feladaton, fontos, hogy rendszeresen kommunikáljatok egymással mert máskülönben a csapat célt téveszt. Ha elakadsz egy probléma megoldásában, akkor tudnod kell jól kérdezned, vagy elmagyaráznod a problémát ahhoz, hogy megoldást találj.

Apropó. Hallottál már Rubber Duck Debugging -ről? Daniel Pink, magatartáskutató beszélt arról, hogy hogyan segíthet egy egyszerű fürdőszobai játék a megoldhatatlannak tűnő problémáink megoldásában. Ugyanis a gumikacsáról automatikusan feltételezzük, hogy az adott problémával kapcsolatban korlátozottak az ismeretei, emiatt alaposabban magyarázzuk el neki a dolgot. Ebből adódik, hogy a kacsával való beszélgetésben olyan dolgokat is végiggondolunk, amiket korábban fejben az egyszerűség kedvéért adottnak vettünk. Őrültségnek hangzik, de működik.

Sokszor feleslegesnek, nehézkesnek esetleg kellemetlennek tűnik a kommunikáció mégis sok múlik rajta. Ha nem vagy profi, ne csüggedj. Senki sem születik jó kommunikációs skillel, csak vannak akik többet gyakorolják.

Kritikus gondolkodás

A lexikai tudás felhalmozása során az agyunk kategóriákat gyárt és az információkat ezekbe a kategóriákba helyezi el. Tanulás során a már meglévő kategóriákat használja, vagy az új ismereteknek új kategóriákat nyit meg. Megvizsgálni és fenntartással kezelni minden felmerülő lehetőséget, megkérdőjelezni, ha kell, a saját megoldásunkat is ez mind-mind előfeltétele a kritikus gondolkodásnak.
Soha ne felejtsd el, hogy a programozásban több jó megoldás is van. A kritikus gondolkodás skilled, segít racionális döntéseket hoznod és megtalálni az aktuális feladatodhoz a számodra legmegfelelőbb megoldást.

Kollaboráció

A magányosan gubbasztó fejlesztő csak sztereotípia. Egy programozónak együtt kell dolgoznia más emberekkel. A csapatmunkára való képesség kulcsfontosságú egy sikeres karrierhez.

Kreativitás

Minden állásajánlatban benne van de mit is jelent? Rugalmas gondolkodású, képes szabadon ötletelni, el tud rugaszkodni a sablonoktól, jó csapatjátékos, fejlett képi vagy vizuális látásmóddal rendelkezik. Ezeket HR-es szakemberek mondták. A személyes véleményem, hogy minden ember kreatív abban amiben motivált. Motiváltnak lenni pedig kemény meló.

Lifelong learning – azaz az élethosszig tartó tanulás

Mit is jelent ez a manapság is sokat hangoztatott kifejezés? Röviden annyit, hogy a tanulás, ismereteink bővítése, saját magunk képzése nem ér véget. Ahhoz, hogy a modern munkaerőpiacokon hasznosítható, versenyképes tudással rendelkezzünk, folyamatosan fejlesztenünk kell képességeinket, bővítenünk kell ismereteinket. Egyre több helyen szerezhetünk hasznos, gyakorlatias szakmai tudást: Udemy, Academind, TutsPlus, vagy fejleszthetjük soft skilljeinket: TEDx Talks

Összegzés

Hiába vagy jó futó, ha nem szeretsz izzadni, és nem szereted az izomlázat, soha nem lesz belőled olimpikon. Ha nem szeretsz kódolni és nem szereted a kihívásokat akkor nem leszel sikeres programozó. Csak a pénzért bele se kezdj, mert felesleges éveket veszel el magadtól ami alatt megtalálhatnád azt, amiben kiteljesedhetnél.

Humli Miklós

Author Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben UI, UX designerként, webfejlesztőként és mobil fejlesztőként használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

More posts by Humli Miklós