Skip to main content

Egy vezető számára az elsődleges cél, hogy munkatársai hosszú távon motiváltak legyenek, hisz magas szinten teljesíteni csakis úgy lehet, ha a munkatársak motiváltak. Sajnos számos oka lehet annak, hogy munkánk során demotiválódjunk. Nézzünk meg a fejlesztőknél mi a leggyakoribb ok a demotiválódásra. A motiválatlan fejlesztő a kincs, ami nincs.

Motiválatlan fejlesztő – A refactor hiánya és a technikai adósság halmozása

A technikai adósság keletkezésének oka, hogy a sebesség oltárán feláldozzuk a minőséget. Ha kritikus hibát gyorsan kell javítani, a hackelés teljesen helytálló stratégia, hisz ha a problémás kód miatt az ügyfél pénzt veszít nem szabad, hogy érdekeljen az elegáns megoldás. Előfordulhat, hogy egy korábbi követelményeknek tökéletesen megfelelő kóddal kapcsolatban új igény merül fel, aminek a lefejlesztése a kód refaktorálását igényelné. Ha nem vállaljuk, hogy a refaktor a fejlesztési költség része, ismét nem lesz ideje a fejlesztőnek megfelelő minőségű munkát végeznie és növeli a technikai adósságot.
Azok a fejlesztők, akik folyamatosan a technikai adósságuk előállítására vannak kötelezve, csak azért, hogy gyorsan új funkciókat készítsenek elég gyorsan elveszítik motivációjukat.

Motiválatlan fejlesztő – A világos és egyértelmű fejlesztési útmutatás hiánya

A fejlesztők általában a szokásaik rabjai. Amikor valamit megtanulnak, általában ragaszkodnak hozzá. A probléma akkor jelentkezik, ha egy fejlesztői csoportba, különböző szokásokkal és nézetekkel rendelkező tagok kerülnek. Ebben a csapatban elkerülhetetlen a háborúzás még a legegyszerűbb dologért is, mint a változó elnevezések, a kód stílus, space vagy tab behúzás miatt. Amikor egy fejlesztőt folyamatosan támadnak a döntései miatt a motivációs tankja elég gyorsan kiürül.
Annak érdekében, hogy a súrlódás csökkenjen, világosan meghatározott és határozott szabályok bevezetésére van szükség amik a lehető legtöbb súrlódási pontra vonatkoznak.

Motiválatlan fejlesztő – A cégen belüli fejlődési lehetőség hiánya

Ez nem csak a fejlesztőkre vonatkozik, hanem minden típusú alkalmazott számára motivációs pont. Amikor egy fejlesztő belép egy cégbe, akkor szüksége van arra, hogy lássa a cégen belüli fejlődésének lehetőségét. Ha sokáig ugyanabban a szerepkörben és fizetéssel dolgozik, akkor a munka morál hamarosan megromlik. Ennek az ideje függ a fejlesztő személyes toleranciájától, de minden fejlesztőnél van egy pont, ahol ez bekövetkezik.
Az olyan cég, amely egyértelműen meghatározza a bérsávokat vagy meglévő alkalmazott fejlődési útját, jelentősen javíthatja az alkalmazottak motivációját.

Elavult technológiák használata

A fejlesztők szeretik a legújabb és legjobb könyvtárakat és eszközöket használni. Ha régi és elavult technológiával dolgoznának, az olyan lenne, mint egy Forma1-es vezetőt arra kényszerítenének, hogy lovaskocsival versenyezzen.
A legújabb technológiák megkönnyítik a fejlesztő életét, mert a korábbi hibákra épülnek, és megpróbálják kiküszöbölni a fájdalmas pontokat. Ráadásul a régi és elavult technológiák dokumentálása hiányos, ami a fejlesztő munkáját megnehezíti vagy lehetetlenné teszi.
A technológiai piac rendszerint olyan fejlesztőket keres, akiknek tapasztalata van a legújabb technológiákban, ezért ha egy fejlesztő sokáig régi, elavult technológiákkal dolgozik kiszorul a piacról. Az a cég amelyik törekszik a legújabb technológiák bevezetésére az egyúttal javítja a munkatársak motivációját.

Fejlesztések visszafogása egy későbbi kiadásra

A fejlesztők általában szeretik látni, hogy a fejlesztésük viszonylag gyorsan eljut a végfelhasználóhoz, ilyenkor azt érezhetik, hogy munkájuk értékes a termék számára. Ha a fejlesztésüket folyamatosan visszafogják akár hónapokra is elhalasztják a funkció bevezetését, nem látják értelmét újabb munkát végezni, úgy érzik, nem tudnak értéket létrehozni.

Konklúzió

Ha egy cég figyel a technikai adósságok csökkentésére, törekszik az újabb technológiák folyamatos bevezetésére, van jövőképe és ezt kommunikálja az alkalmazottak felé, törekszik a világos és egyértelmű fejlesztői szabályok bevezetésére és a fejlesztő látja a cégen belüli fejlődésének lehetőségét, akkor ez a cég sokat tett azért, hogy az alkalmazottak kevésbé demotiválódjanak.

Business photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Humli Miklós

Author Humli Miklós

Régóta dolgozom együtt kis-, közép- és nagyvállalalatokkal az arculattól a nyomtatott anyagokon keresztül az online megjelenésig. Az elmúlt évtizedekben UI, UX designerként, webfejlesztőként és mobil fejlesztőként használt keretrendszerek, szoftverek és technológiák alkalmazása során értettem meg, hogy hatékonyan működni csakis úgy lehet, hogyha megtalájuk a feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

More posts by Humli Miklós